„Jézus mondja: Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok.”

„Jézus mondja: Én kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót (Vigasztalót) ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké.”

„Ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.”

„Jézus mondja: Én örök életet adok követőimnek, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.”


Nincs már jelentős különbség katolikusok és protestánsok között? Legalábbis ezt állítja Walter Kasper bíboros. Rámutat egy sokkal súlyosabb különbségre.

 

Walter Kasper, nyugalmazott német bíboros a keresztény egyház fennálló szakadását botránynak minősítette. A világban tapasztalható válságokat látva, további sürgős lépésekre lenne szükség az egység érdekében, mondta szeptember 12-én a Szent Egyed közösség Világbékéért rendezett találkozóján Münsterben. Már nem létezik lényeges különbség katolikus és evangélikus keresztények között. Lényeges különbség sokkal inkább azok között áll fenn, akik hisznek vagy nem hisznek, illetve a keresztények és más vallásúak között.

 

A bíboros egy az „500 éves reformáció”-ról rendezett beszélgetésben nyilatkozott. Nagyon hálás, hogy a reformáció jubileumi éve polémiamentes, mondta a pápa egykori ökumené-minisztere. Örömet jelentenek számára az egyház közép és alsó rétegei által szervezett akciók, melyeken keresztül sokminden mozgásba jött. Mindenesetre úgy véli, lehetett volna valamivel több teológiai vita. Elmondta, hogy örülne neki, ha a megemlékezés egy megegyezéssel zárulna, arra vonatkozóan, hogy a következő években milyen lépéseket kellene tenni az ökumenizmus terén.

 

Az előttünk álló úton fontos lenne egymás álláspontját megérteni, ami azonban csak akkor lehetséges, ha a felek kölcsönösen állást foglalnának és álláspontjukat hangsúlyoznák. Egy állítólagos liberális ökumenizmusnak, ami azt hirdeti, hogy minden mindegy, nincs semmi értelme. Sokkal inkább fontos lenne, hogy a felek legyenek még katolikusabbak és még evangélikusabbak. Minden más csak ellaposodáshoz vezet. Azonkívül az ökumenizmus csak találkozással és kölcsönös tisztelet segítségével lehetséges. „Ha valakivel beszéltem, ettem és imádkoztam, más lesz a vele való találkozás.”

Miserend

Hétfő 7:30
Kedd 19:00
Szerda 7:30
Csütörtök 19:00
Péntek 19:00
Szombat 7:30
VASÁRNAP 7:30, 10:00,
12:00

 

 

Részletek a képre kattintva