„Jézus mondja: Én kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót (Vigasztalót) ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké.”

„Jézus mondja: Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok.”

„Ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.”

„Jézus mondja: Én örök életet adok követőimnek, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.”


Az igazság, ha útján jársz, szabaddá tesz. Békét ad. Mindent beragyog.

2012-ben megkezdődött Candido Amantini atya (a képen) boldoggá és szentté avatási eljárása. A passzionista szerzetes 36 éven át szolgált a római egyházmegye exorcistájaként. Legismertebb tanítványa, a 88 éves Don Gabriele Amorth a Stanze Vaticane interjújában emlékezik rá:

Amorth atya, örül, hogy boldoggá fogják avatni Candido atyát?

Nagyon örülök, mert Candido atya Isten embere volt. Mindig nyugodt, mosolygós volt, soha nem haragudott, még a gonoszra sem. Mindenki ismerte Rómában, ahol 36 évig szolgált exorcistaként.

Hogyan emlékszik tanítójára?

Különleges karizmákat kapott. Például fénykép alapján is meg tudta mondani, hogy valakinek orvosi kezelésre vagy exorcizmusra van szüksége.

Hogy érti?

Elmondok egy esetet. Egy alkalommal három fényképet mutatott, amiket küldtek neki. Az elsőn egy férfi látszott. „Látja, Don Amorth?” – kérdezte. – „Nem látok semmit” – feleltem. – „Ennek az embernek nincs szüksége semmire” – mondta, majd egy asszony képét mutatta.  „Látja, Don Amorth?” – kérdezte ismét, mire újra azt feleltem: „Nem látok semmit, Don Candido.” – Erre azt mondta: „Ennek az asszonynak orvosi kezelésre van szüksége, nem exorcistára.” Végül egy fiatal nő képét vette elő. „Látja, Don Amorth? Ennek az ifjú hölgynek exorcizmusra van szüksége, látja?” Azt feleltem: „Candido atya, nem látok semmit. Csak azt látom, hogy szép vagy csúnya az illető. És őszintén megvallva, ez a lány egyáltalán nem csúnya.” Erre elnevette magát. Én viccelődtem, ő viszont már tudta, hogy annak a lánynak Istenre van szüksége.

Említette, hogy Candido atya sohasem haragudott, még a gonoszra sem. Félt tőle a sátán?

Nagyon félt tőle, reszketett előtte! Azonnal menekült. Valójában mindannyiunktól fél a gonosz, ha Isten kegyelmében élünk.

Nyilván részt vett Don Amantini exorcizmusain…

Természetesen. Hat éven át. 1986-ban neveztek ki exorcistává, és attól az évtől kezdve vele együtt végeztem az ördögűzéseket. 1990-ben, halála előtt két évvel kezdtem egyedül működni, mert ő akkor már nem exorcizált. Ha valaki hozzá fordult, azt mondta, menjen Amorth atyához. Ezért tekintenek az utódjának.

Szokott gúnyolódni Candido atya a gonosszal?  

Elmondok egy fontos esetet, hogy jobban megértsen egy igazságot. Tudnia kell, hogy ördögi megszállottság esetén párbeszéd zajlik az exorcista és a gonosz között. A sátán nagy hazug, de Isten olykor kényszeríti, hogy igazat mondjon. Egyszer Candido atya számos exorcizmus után megszabadított valakit, és szokásos iróniájával azt mondta a gonosznak: „Távozz! Az Úr úgyis jó meleg helyet készített neked, házikót, ahol nem fogsz fázni.” A gonosz közbevágott: „Nem tudsz te semmit.”

Mire gondolt?

Amikor a gonosz így félbeszakítja a papot, az azt jelenti: Isten kényszeríti, hogy kimondjon egy igazságot. Ebben az esetben ez nagyon fontos volt. A hívek gyakran kérdezik: „De hogyan teremthetett Isten poklot, a szenvedés helyét?” A gonosz lélek akkor, Candido atya provokációjára egy fontos igazságot árult el a pokolról: „Nem Isten alkotta a poklot, hanem mi. Ő még csak nem is gondolt rá!” Isten teremtő tervében tehát fel sem merült a pokol létezése. A gonosz lelkek hozták létre! Exorcizmusok során magam is sokszor megkérdeztem a gonosztól: „Te is részt vettél a pokol létrehozásában?” S a válasz mindig ugyanaz volt: „Mindannyian közreműködtünk benne.”

Milyen tanácsokat adott önnek Candido atya?

Sok tanácsot adott, különösen élete utolsó két esztendejében. Melyik a legfontosabb? Hogy hitben élő, imádságos ember legyek, és mindig kérjem a szentséges Szűzanya közbenjárását. És hogy legyek mindig alázatos, mert az exorcistának tudnia kell, hogy Isten nélkül mit sem ér. Az ördögűzés az Úr miatt hatékony. Ha ő nem működik benne, az exorcizmus teljesen hasztalan.

Miserend

Hétfő 8:00
Kedd 19:00
Szerda 8:00
Csütörtök 19:00
Péntek 19:00
Szombat 8:00
VASÁRNAP 08:00, 10:00,
12:00

Részletek a képre kattintva

A szentmiséket on-line lehet követni a plébánia youtube csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UC8amGdBMd9Ag9fHKpV25SQQ?view_as=subscriber