„Jézus mondja: Én kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót (Vigasztalót) ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké.”

„Jézus mondja: Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok.”

„Ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.”

„Jézus mondja: Én örök életet adok követőimnek, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.”


Emlékezet nélkül nincs remény

 Ma több vértanú van, mint a Krisztus utáni első századokban, de a média nem beszél róluk, mert nincs hírértékük – mondta a pápa a Szent Márta-ház kápolnájában megtartott reggeli szentmisén január 30-án.

Meg kell emlékezni a vértanúkról is; ők azok, akik szenvedtek, és életüket adták, mint Jézus. Megkövezték, megkínozták, karddal végezték ki őket. Az Egyház Istennek e népe, bűnös, de szelíd, aki nagy tetteket hajt végre és tanúságot is tesz Jézus Krisztusról, egészen a vértanúságig – folytatta a szentatya. – A vértanúk azok, akik előreviszik, támogatták és támogatják az Egyházat ma is. Többen vannak ma, mint az első századokban. A média nem beszél róluk, mert ennek nincs hírértéke, de sok keresztény a világon ma a boldogok közé sorolandó, mert üldözik, sértegetik, bebörtönzik őket.

Sokan börtönben vannak, pusztán azért, mert keresztet viselnek, mert megvallják Jézus Krisztust! – mutatott rá Ferenc pápa. – Ez az Egyház dicsősége és támaszunk; egyben alázatra is nevel. Mi, akiknek megvan mindenünk, és úgy tűnik, minden könnyű számunkra, panaszkodunk, ha valamink hiányzik… Gondoljunk ezekre a testvéreinkre, akik ma elszenvedik a vértanúságot, nagyobb számban, mint az első századokban!

Elégedettek vagyunk, amikor az Egyház valamely cselekedete nagy sikert arat, vagy amikor keresztények felvonulnak valahol… Ez nagyon szép! Ez erőt képvisel? Igen. De az Egyház legnagyobb ereje ma a kis helyi egyházakban van, azokban, amelyeknek kevés tagja van és amelyek üldözést szenvednek, püspökeiket pedig börtönbe zárják. Ez ma a mi dicsőségünk, ez a mi erőnk – hangsúlyozta a pápa.

Az Egyház vértanúk nélkül, merem mondani, Jézus nélküli Egyház – fogalmazott a szentatya, majd imára hívott a vértanúkért és azokért a helyi egyházakért, melyek nem vallhatják meg szabadon hitüket. „Ők a mi reménységünk” – tette hozzá a pápa, és emlékeztetett arra, hogy az első századok egyházáról egy ókori író így fogalmazott: „A keresztények vére, a vértanúk vére a keresztények magvetése.”

 

Ők a vértanúsággal, tanúságtételükkel, szenvedésükkel, életük áldozásával és felajánlásával elvetik a kereszténység magvát a jövő számára a többi egyházban is. Ajánljuk fel ezt a szentmisét vértanúinkért, azokért, akik most szenvednek, a szenvedő helyi egyházakért, amelyek nem rendelkeznek szabadsággal – kérte Ferenc pápa. – Köszönjük meg az Úrnak, hogy jelen van Lelkének erejével ezekben a testvéreinkben, akik ma is tanúságot tesznek róla.

Image result for keresztényüldözés

Miserend

Hétfő 8:00
Kedd 19:00
Szerda 8:00
Csütörtök 19:00
Péntek 19:00
Szombat 8:00
VASÁRNAP 08:00, 10:00,
12:00

Részletek a képre kattintva

A szentmiséket on-line lehet követni a plébánia youtube csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UC8amGdBMd9Ag9fHKpV25SQQ?view_as=subscriber