„Jézus mondja: Én kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót (Vigasztalót) ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké.”

„Jézus mondja: Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok.”

„Ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.”

„Jézus mondja: Én örök életet adok követőimnek, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.”


Hála Istennek!

Juhanna Butrosz Mosé, az iraki Moszul szír katolikus érseke október 30-án mutatott be szentmisét a karakusi székesegyházban, miután az állami hadsereg az elmúlt hetekben visszafoglalta a legnagyobb iraki keresztény várost az Iszlám Államtól.

Két évvel azután, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái megszállták, Karakusban (más néven Bahdída vagy al-Hamdaníja), Irak legnagyobb keresztény városában először hangzottak el arámi nyelven a szent himnuszok október utolsó vasárnapján. A Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban Moszul, Kirkuk és Kurdisztán szír katolikus érseke celebrálta az első szentmisét a város visszafoglalása után. A katedrális falain még olvashatók az Iszlám Állam-feliratok, a burkolaton láthatók a gyújtogatás nyomai, a padok fel vannak forgatva és a beszakadt tető darabjai is szanaszét hevernek.

„Ha nem így találtuk volna, mint most, ha valóban teljesen lerombolták volna, Karakus lakosai nem akartak volna ismét belépni ide” – mondta Butrosz Mosé érsek, aki még Erbíl városában él „száműzetésben”. „Ma azért gyűltünk itt össze, hogy megtisztítsuk ezt a várost az Iszlám Államnak és annak a gyűlöletnek a nyomaitól, amelynek mindannyian áldozatai voltunk. Nem léteznek nagy emberek és kis emberek, itt nincsenek királyok és rabszolgák. Ennek a mentalitásnak el kell tűnnie” – emelte ki a szír katolikus egyházi elöljáró homíliájában. Az összecsapások nyomait magán viselő, felszabadított város még tele van katonákkal. „Az emberek a szívük mélyén szeretnének visszatérni, de mindenekelőtt újjá kell építeni az infrastruktúrát” – hangoztatta  Butrosz Mosé.

 

Az első feladat azonban az, hogy a biztonsági erők megtisztítsák a várost a dzsihadisták által hátrahagyott taposóaknáktól.

Miserend

Hétfő 8:00
Kedd 18:00
Szerda 8:00
Csütörtök 18:00
Péntek 18:00
Szombat 8:00
VASÁRNAP 08:00, 10:00,
12:00

Részletek a képre kattintva