„Jézus mondja: Én kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót (Vigasztalót) ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké.”

„Jézus mondja: Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok.”

„Ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.”

„Jézus mondja: Én örök életet adok követőimnek, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.”


mtal3kisEgyházmegyei ministránstalálkozót tartottak június 6-án Kaplonyban, a Szent Antal plébánián.

Immár kilencedik alkalommal tartottak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében ministránstalálkozót, melyre Szatmár és Máramaros megyék számos plébániájáról érkeztek csoportok. Olyan IV-X. osztályos fiatalok vettek részt az idei találkozón is, akik otthon, plébániájukon gyakran ministrálnak, jelen vannak egyházközösségük életében, tevékenyen részt vesznek a szentmiséken.

 

 

Idén a kaplonyi Szent Antal plébánia adott otthont a találkozónak, melyre közel százhatvan ministráns jött el plébánosaik kíséretében. A napot bemutatkozással kezdték, melyre minden csoport megadott tematika szerint - a szamariai asszony bibliai történetéből merítve - készült, majd szentmisén vettek részt, Ft. Reszler Mihály nagykárolyi főesperes celebrálásával.

 

A fiataloknak, az immáron tíz éve egyházmegyei ministránslelkészséget betöltő Ft. Danku Balázs tartott prédikációt melyben a lelki szomjúságról beszélt. A fiatalokat számtalan tervük, reményük mellett egy olyan vággyal szembesítette, amely nem megnyerni, hanem elnyerni akar valamit. Mint mondta, az élet elnyerésének a vágya az, ami őket a templomba, a ministráláshoz szólítja. Ahogy ugyanis kiemelte, a szentmise forrás, a kegyelem forrása. „Amikor szentmisére jövünk Jézushoz jövünk úgy, hogy nem csak egy liturgikus fenséget, szépséget játszunk el, hanem az eukarisztia jelentése szerint örömteli hálaadást élünk meg. Aki tud hálát adni, köszönetet mondani, az tud megszólítva, meghívva lenni és kinyílni. A ministráns identitása ugyanis nem csak a szolgálat és válasz, hanem Jézus közelsége és barátsága is."

A találkozó egyik fontos része volt a plébánia udvarán zajló akadályverseny, melyen pontokat gyűjthettek a résztvevő csapatok. Ezen pontozás alapján alakult ki a végső sorrend, melyen idén harmadik lett a batizi Szent József plébánia csapata - ők ingyen vehetnek részt a jövő évi ministránstalálkozón -, második a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária plébánia csapata - ők egy kiránduláson vesznek majd részt -, míg első a nagykárolyi Kalazanci Szent József plébánia csapata lett - ők együtt reggeliznek majd a Püspök atyával. A díjak mellett azonban maga a találkozó is nagy élmény volt minden résztvevőnek, hiszen a napsütéses időben, a szabadban, imádsággal és játékkal együtt eltöltött idő a legnagyobb ajándék.

Miserend

Hétfő 7:30
Kedd 18:00
Szerda 7:30
Csütörtök 18:00
Péntek 18:00
Szombat 7:30
VASÁRNAP 7:30, 10:00,
12:00, 18:00

 

Online szentmisék minden vasárnap délelőtt 10:00 órától

a plébánia youtube csatornáján

itt:

https://www.youtube.com/channel/UC8amGdBMd9Ag9fHKpV25SQQ

 

Részletek a képre kattintva